De impact van Corona op de bouw in 2020 en verder.

Over corona wordt veel gesproken, met meestal een pessimistische of zorgelijke ondertoon. Maar welke invloed heeft de Corona-crisis daadwerkelijk op de bouw-sector? Dat bracht ING in kaart en wij vatten het kort voor je samen: 2020 is nog ok, maar de tijdens 3 jaren daarna zal de crisis zeker voelbaar zijn. Voor de impact zijn meerdere toekomstrichtingen uitgewerkt.

De krimp in de bouwsector als gevolg van Corona is tot nu toe nog beperkt. De orderboeken van bouwers bleven de eerste maanden na het uitbreken van de coronacrisis nog goed gevuld. Voor de coronacrisis hadden bouwbedrijven gemiddeld 9,7 maanden werk in portefeuille. In juni was dit slechts gedaald met 0,1 maand naar 9,6 maanden. In de woning- en utiliteitsbouw daalde de voorraad werk in deze periode met 0,1 maand, maar daar stond een plus in de infrasector van 0,3 tegenover.

Het Samen Veilig Doorwerken protocol dat het Rijk met de bouw- en technieksector heeft opgesteld lijkt goed te werken waardoor de productie-uitval beperkt bleef. Daarnaast heeft de bouw een laat cyclische karakter: bouwbedrijven werken vaak aan langlopende eerder aangenomen projecten waardoor de productie ook bij een wegvallende vraag niet direct afneemt.

De verwachting is dan ook dat de krimp van de bouwproductie door de coronacrisis in 2020 beperkt is (-2%). In 2021 slaan de gevolgen van de coronacrisis verder toe. Minder financiƫle ruimte bij consumenten en afnemende investeringen in bedrijfsgebouwen laten de bouwsector dan verder krimpen.

De gevolgen van de coronacrisis zullen naar verwachting ook in 2022 en 2023 nog voelbaar zijn. ING bracht twee mogelijke toekomstrichtingen voor de ontwikkelingen op vier gebieden voor de bouwsector in kaart. In het positieve lange termijn scenario komt het virus onder controle en trekt de economie weer aan en in het pessimistische scenario blijft het virus langere tijd bij ons en blijft de economie langere tijd in recessie.